Rykande het börsnotering

Idag noterades ett bolag på Stockholmsbörsen som tillhör Wallenbergssfären. EQT, som bolaget heter, grundades av Investor 1994 och finns idag i 15 länder på tre kontinenter. Noteringen ska vara den största sedan Telia börsnoterades år 2000. Intresset att teckna aktier har varit väldigt stort vilket då bolaget har stabila intäkter med sitt stora förvaltade kapital samt tack vare sin bakgrund. Kursen drog iväg från noteringskursen på 67 kronor till över 80 väldigt snabbt på förmiddagen.

EQT är ett riskkapitalbolag som fokuserar på investeringar i bolag med potential att utvecklas, samt förvaltar olika investeringsfonder. Investering i EQT innebär att man köper själv förvaltningsbolaget och inte EQT’s portföljbolag, m.a.o. du investerar indirekt i deras investeringar.

EQT riktar in sig mot IT och hälsovård i portföljerna, vilket skiljer sig från svenskarnas i allmänhet mer bank- och verkstadstunga portföljer. Det gör företaget till ett bra komplement för många svenska investerare.

Det är inte omöjligt att jag själv adderar EQT till utdelningsportföljen inom en framtid, bolaget har hittills gett ett gott intryck men nivån och stabiliteten på framtida utdelningar är förstås avgörande för om den kvalificerar sig till portföljen. Ibland släpper jag förbi jag företag som har under 4 % direktavkastning, DA (det är min standardgräns) om deras kurspotential bedöms vara tillräckligt stor. Det kan kompensera för och ibland utklassa en högutdelande aktie i total avkastning (utdelning + kurstillväxt).

Så jag avvaktar och ser var priset tar vägen samt om, när och vilken storlek på utdelning som beslutas av styrelsen. Just nu väntas totala utdelningen bli 2,1 miljarder kronor, eller 2,2 kronor/aktie delat på samtliga aktier, halvårsvis. Om vi säger att kursen är 80 kr ger det en DA 2,75 % per år. Visar det sig att både kursen och utdelningarna växer stadigt i storlek är aktien ett givet köp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s