Att välja utdelningsaktier – kriterier och tips

När det kommer till urvalet av utdelningsaktier fokuserar man på lite andra saker än småbolag/tillväxtbolag, även om vissa variabler är gemensamma. Utdelningsaktier har till skillnad från många tillväxtbolag en så pass stor vinst att styrelsen beslutat att dela ut en del av denna till aktieägarna (oss). Men hur vet man vilka utdelningsaktier som är köpvärda?

När jag väljer utdelningsaktier filtrerar jag utefter en mall jag satt ihop utifrån egen erfarenhet:

  1. Direktavkastning (DA) – eftersom jag har som mål att de flesta utdelare ska vara över 4 % (med några undantag) börjar jag sållningen sålunda. Någonstans mellan 8-12 % DA börjar det bli ohållbart för de flesta företag att upprätthålla nivån på utdelningen. Jag har utifrån mina observationer märkt att detta är en hyfsat bra generell övre gräns att följa. Det är aldrig bra att stirra sig blind på enbart en variabel eller bli girig utifrån endast DA.
  2. Antal år av utdelning – hur många sammanhängande år har bolaget delat ut? Ju fler desto bättre. Jag utgår alltid från ett minimum av fem års sammanhängande utdelningar.
  3. Nivå på utdelning – har bolaget höjt utdelningarna de senaste fem åren är det ett gott tecken, speciellt om det är regelbundna höjningar. Så länge utdelningen bara sänks något enstaka år, är en hög upprätthållen direktavkastning (4% +) en god utdelare enligt mig. Direktavkastningen kan dock hållas hög pga. av sjunkande aktiekurs.
  4. Kursutveckling sedan 10 år – ett aktie kan uppfylla kriterierna 1-3 och ändå ge dålig total avkastning. Detta till följd av att direktavkastningen (utdelning dividerat med aktiekurs) trycks upp av en sjunkande aktiekurs, där utdelningar + kursutveckling blir sämre än en utdelningsaktie med lägre direktavkastning men högre kursutveckling. Jag tittar därför alltid på kursutvecklingen sedan minst 10 år tillbaka – aktien bör ha gått åtminstone 30 % plus under denna period. Annars finns det risk för att man köper aktier som stagnerat och blivit mer som ett räntebärande papper. Eller som bara fortsätter sjunka kursmässigt år efter år, inte roligt.
  5. Utdelningsandel – hur stor del av vinsten som delas ut till aktieägarna. Den gräns jag inte vill överskrida är cirka 90 % utdelningsandel. Det är för att jag har några Real Estate Investment Trust-bolag (REIT) och liknande som är vanliga i Nordamerika. De måste dela ut 90 % av vinsten för att få tillämpa vissa skatteregler. För övriga bolag skulle jag säga att en utdelningsandel på upp till 80 % är rimlig. Undvik utdelningsaktier med över 100 % utdelningsandel, då risken att utdelningen sänks är hög.
  6. Spridning över året – denna variabel fäster jag stor vikt vid. Jag sållar bort de flesta aktier idag pga. denna variabel. Jag vill ha en jämn spridning av utdelningar över året med ungefär lika många per månad. Detta är inte så lätt att följa pga. av de redan 22 befintliga aktierna i utdelningsportföljen som måste pusslas utefter. Tips är Nordamerikanska månadsutdelare (bl.a. REIT:s) och kvartalsutdelare för stor spridning över året.

Har utdelningsaktien klarat sig igenom ovan kriterier anser jag att den kvalificerar sig in i utdelningsportföljen. Just nu letar jag dock inte aktivt efter nya utdelningsaktier då portföljen har 20+ aktier och bra spridning över året.

Det finns massvis av andra nyckeltal och variabler man kan titta på vid val av utdelningsaktier. Det kan vara börsvärde (väljer själv bolag med minst 1 miljard SEK) och olika typer av kursmått som P/E-tal eller vinstmått som räntabilitet. Mer om dessa olika typer av mått inom kort.

Kriterierna för val av utdelningsaktier finns nu i menyn under ”Strategier”. Uppdatering av bägge portföljerna kommer som vanligt på söndag. Prenumerera gärna nedan.

Nu är det dags att ta helg.


InstagramFacebook

Prenumerera nedan för att inte missa inlägg:


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s