AIM Immunotech – data från och initiering av flera studier under 2020

Vad gör företaget?

AIM Immunotech (AIM) är ett läkemedelsföretag som bedriver forskningsstudier på ett flertal olika cancertyper och immunbrister. Deras flaggskepp är medicinen Ampligen som studeras i de sex olika forskningsprojekten. Studierna bedrivs på den amerikanska myndigheten National Cancer Institute. En stor del av forskningskostnaden finansieras genom bidrag från olika aktörer – amerikanska myndigheter eller andra aktörer inom industrin.

AIM har fått Breakthrough Award från U.S Department of Defense för deras immunonkologiska forskning. Dessa Breakthrough Awards uppgår totalt till 15 miljoner USD (~142 milj. SEK) i bidrag till studierna. Bidragen kommer användas till studier som kombinerar två andra immunoterapeutiska läkemedel som syftar till behandling av hjärnmetastaser som orsakats av bröstcancer initialt (”brain metastatic breast cancer”). Förhoppningen är att dessa två studier ska påbörjas under 2020.

Triggers och positiva aspekter

Under 2020 presenteras data från fyra studier och två studier kommer att påbörjas. Två av studierna riktar in sig på två typer av äggstockscancer, en på bröstcancer och en studie på tjocktarmscancer. En Fas 2-studie med inriktning mot prostatacancer kommer påbörjas under året, likaså en Fas-1 studie gällande bröstcancer. Totalt innebär detta sex stycken olika triggers under 2020. Jag kommer sätta mig in i dessa studier djupare, inte omöjligt att det blir ett till inlägg om detta bolag.

I september 2019 fick bolaget tillstånd från US Food and Drug Administration att exportera Ampligen till Argentina. En av Ampligens användningsområden är behandling för kroniskt utmattningssyndrom (en följd av immunbrist). Ampligen är den enda medicinen med tillstånd för att behandla kroniskt utmattningssyndrom i världen, oftast ges sömnmedel eller andra preparat för att minska symptomen. Just nu förbereds den kommersiella lanseringen i Argentina och vidare kliniska studier planeras.

VD Thomas Equels insynshandel är naturligtvis en positiv signal. 31 December 2019 ökade han sitt antal med 14 741 st. aktier, totalt äger han 160,990 stycken. Senaste aktiekurs (9 jan. 2020) var 0,73 USD (~6,94 kr). Således uppgår värdet av VD:ns innehav till över 1,1 miljoner SEK.

Risker

Företag som AIM medför dock stora risker. Det är inte säkert att forskningsresultaten är tillräckliga för kommersialisering. Någon eller några av studierna kan bli försenade, det finns inga garanterade tidsplaner. AIM har också väldigt små till obefintliga intäkter de senaste kvartalen. Under de senaste fyra kvartalen har de i genomsnitt gått back 2,5 miljoner USD (~24 miljoner SEK) per kvartal.

Diskussion kring risker

Riskerna är kanske inte alltför stora om man överväger olika faktorer. Den 9 Jan 2020 var börsvärdet under 60 miljoner SEK. I detta skede brukar bolag i denna bransch vara flera gånger högre. Mängden forskningsprojekt skapar också trygghet, det är vanligt att man är beroende av 1-3 olika studier. AIM har 6 stycken milstolpar bara under året, 9 st om man räknar med lanseringen av Ampligen i Argentina och de två studierna nämnda i början av inlägget. De är dessutom diversifierade genom forskning på flera olika typer av cancer. Att vara det enda företaget i världen med tillstånd för behandling av kroniskt utmattningssyndrom är inte heller till nackdel. Vidare skapar bidragen till forskningsprojekten en säkrare finansiell situation, utöver att det visar på intresse från amerikanska myndigheter och läkemedelsindustrin.

AIM har för övrigt 269 ägare på Avanza (2019-01-10). Forum finns inte heller. Det kan betyda att man på den svenska sidan kanske inte har upptäckt aktien än, eventuellt gäller detsamma på andra sidan Atlanten.

Slutsats

För att sammanfatta ser jag potential sett till antalet triggers, deras finansiella situation och deras värdering i nuläget, i relation till nuvarande risker. Lyckas de med någon/några studier kommer högre kurser vara ett faktum. Eftersom så många studier/faktorer är aktuella blir beräkningen av framtida kurser komplex varför jag avstår att göra det. Att den kommer gå upp från nivån den är på nu till en dollar och uppåt bara pga. rena förhoppningar under Q1 lär dock inte vara ett helt orimligt påstående. Detta är förstås spekulation – gör alltid egen research innan du investerar eller konsultera professionella om du är osäker.

Källor:

Om AIM Immunotech: https://aimimmuno.com/company/

AIM Immunotech uppdatering och outlook för 2020: https://b2icontent.irpass.com/2265/180345.pdf

Insynshandel VD: https://aimimmuno.com/sec-filings/

AIM Financials: https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/aim/financials

PM Lansering Argentina: https://www.bloomberg.com/press-releases/2019-09-24/aim-immunotech-s-ampligen-receives-clearance-from-fda-for-exportation-to-argentina-for-the-treatment-of-severe


Prenumerera för notis om fler analyser/investeringskunskap (e-post):


Börja investera?

Om du överväger att börja investera i värdepapper så rekommenderar jag banken Avanza som jag själva använder. Du får gärna använda min länk (sponsrad), tar bara 3 min att bli kund och är gratis. Jag har också samlat mer matnyttig information om olika kontotyper på denna sida på bloggen innan du tar ett beslut.


En tanke på “AIM Immunotech – data från och initiering av flera studier under 2020”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s