Vårvinterstädning (och uppdatering) av utdelningsportföljen

Har gjort en rejäl uppdatering och genomgång av hela utdelningsportföljen. Åtta stycken aktier har rensats bort av olika skäl och tre kvalitetsutdelare har ersatt dem – 24 aktier har blivit 17.

Fokus har, som tidigare nämnts, varit på småbolagen där även största andelen av kapitalet verkar. Jag kommer dock öka andelen av utdelningsaktier över tid framförallt när jag börjar jobba och med säkerhet kan lägga undan en summa där varje månad. Blev klar socionom i januari, är klar med mastern i socialt arbete nästa sommar – tiden har gått rätt fort och arbetslivet kommer allt närmare. 

Sålda aktier

Kan börja med att berätta vilka 8 aktier jag sålt och varför. Dessa är:

 • Saltängen Property Invest
  • Anledningen att jag sålt denna aktie är den höga risk jag borde tagit hänsyn till innan jag valde in den från första början – nämligen att bolaget endast äger en enda fastighet. Det innebär en obefintlig diversifiering och förhöjda risker som exempelvis nedskrivningar. Detta var just vad som skedde tidigare i februari då fastighetens värde skrevs ner med 25 % och aktiekursen rasade från över 150 kr ner till runt 100 kr. Vid val av utdelningsaktier i fastighetssektorn har jag därför lärt mig undvika enfastighetsbolag.
 • Kallebäck Property Invest 
  • Denna fastighetsaktie har också sålts av samma skäl som för Saltängen. Bolaget äger en enda fastighet i Göteborg vilket innebär att en smäll såsom i Saltängen skulle kunna komma när man minst anar det, även om nivåer för direktavkastning (DA) samt historiskt bra kursutveckling ser lockande ut. 
 • Clas Ohlson
  • Aktien uppfyller inte mitt nya avkastningskrav nedan om 80 % + under 10 år. (Har gått -23,9 % sedan 10 år). Utdelningen per aktie är dessutom 162 % större än vinsten per aktie. Anser därför inte bolaget kommer kunna upprätthålla utdelningen på sikt. 
 • HM
  • HM tror jag redan har haft sina glansdagar även om det definitivt är en stabil och bra högutdelare som inte sänkt en enda utdelning sedan notering 1974. Aktien har dock backat 6,51 % sedan 10 år tillbaka. Dessutom delar de ut 20 % mer än sin vinst. 

Nordamerikanska utdelare:

 • Artisan Partners Asset Management 🇺🇸
 • PacWest Bancorp 🇺🇸
 • EPR Properties 🇺🇸
 • Boston Pizza 🇨🇦

Samtliga Nordamerikanska aktier ovan har sålts eftersom de inte uppfyller kriteriet om kursutveckling över tid (har en sida om kriterier på bloggen). Visst, de har alla höga direktavkastningar men om kursutvecklingen rentutav äter upp större delen av motsvarande direktavkastningen i procent, är dessa aktier uppenbara förlorare relativt utdelningsaktier med lägre direktavkastning men som ökar i kurs varje år samt höjer utdelningen regelbundet. Över  tid blir skillnaden mellan de tillväxande aktierna och de mer stagnerade, obligationsliknande “ränte”-aktierna stor. Ha därför alltid störst fokus på totala avkastningen, dvs. kursutveckling plus utdelningsnivå och höjning av utdelningar. Jag var nog själv lite väl sugen på hög DA i höstas när portföljen sattes ihop – plus den lockande faktorn att aktierna gav god spridning av utdelningstillfällen över året.  

Köpta aktier

Dessa 3 utdelare har jag köpt: 

 • Eolus vind
  • En aktie inom energisektorn för förnyelsebar energi med cirka 0,8 % DA (har stigit mycket i kurs redan i år) och mycket fin tillväxt, vinsttillväxt samt kursutveckling. Intressant är att de i framtiden också kommer verka inom solkraft och energilagring, utöver vindkraft. Hela 35 % av projektportföljen består av projekt riktade mot solceller och energilagring. Utdelning i januari, bra komplement till utdelarna på våren.
 • Castellum
  • Fastighetsbolag som de flesta antagligen känner till, med 2,6 % DA och som höjer utdelningen i år för 22:a året i rad. Ger utdelningar i mars och september, bra för spridning över året.
 • Transalta Renewables Inc 🇨🇦
  • Ett kanadensiskt energibolag inom förnyelsebar energi (ffa. vind- och vattenkraft) som delar ut en gång per månad. Sedan 2013 har utdelningen per år ökat från 0,23 till 0,94 CAD, en ökning om hela 308 %. Just nu är dock  utdelningsandelen 16 % större än vinsten, men godtar detta eftersom siffran dels bygger på en 3 månader gammal rapport, dels räknar jag med ökande vinst. Att bolaget successivt höjt utdelningen sedan 2013 – utan sänkningar – gör att jag känner mig trygg i den höga utdelningsandelen. Sedan notering 2013 har aktiekursen ökat 73 %. Det känns bra och rätt i tiden att nu ha tre olika producenter av förnyelsebar energi (Transalta, Northland Power och Eolus).

I övrigt har jag har ändrat kriteriet för kursutveckling, från +30 % över 10 år till minst +80 % kursökning över 10 år. Detta eftersom ett snitt om 3 % på 10 år inkluderar många dåligt presterande aktier och en ökning till ett snitt om 8 % sållar bort många sådana aktier, vars DA dessutom riskerar att tryckas upp av den sjunkande kursen. 

Gör undantag för 

 • Resurs Holding då de endast varit börsnoterade cirka 3 år och vill inte utesluta dem för tidigt pga. kursutvecklingen
 • Danske Bank 🇩🇰 och Nordea Bank 🇫🇮 då nedgångarna under våren 2019 hade att göra med bankskandalerna. Betvivlar att deras verksamheter slutat prestera pga. en enda skandal. 

Sammantaget:

Portföljens sammansättning är efter uppdatering som följer:

Antal aktier: 17

Antal branscher: 6+

Antal marknader:

Valutor: SEK, NOK, DKK, EUR, USD, CAD

Antal utdelningstillfällen 

per år: 56

per månad: 4,7

per vecka: 1,2

Här finner ni hela innehavet, samt utdelningskalender för utdelningsportföljen.

Hur ser ni på mina ändringar i utdelningsportföljen?

Har ni förändrat något i era portföljer i år? 


Glöm inte prenumerera (e-post):

Börja investera?

Om du överväger att börja investera i värdepapper så rekommenderar jag banken Avanza som jag själva använder. Du får gärna använda min länk (sponsrad), tar bara 3 min att bli kund och är gratis. Jag har också samlat mer matnyttig information om olika kontotyper på denna sida på bloggen innan du tar ett beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s