Skapa din egna portfölj!

Som man brukar säga angående sparande och investeringar – ”börja idag, gärna igår”. Ju tidigare du kommer igång, desto bättre! Du ökar möjligheterna att uppnå ännu större mål då tid är själva nyckeln för att skapa stora värden.

Nedan affiliate-länk leder till Avanza – det är den nätmäklaren för aktiehandel som jag använder och är väldigt nöjd med. De är en av de billigaste mäklarna vid värdepappershandel med tydlig och lätthanterlig layout i appen och på hemsidan. Det är självklart gratis att bli kund.


Efter du kommit igång, starta en Kapitalförsäkring (KF) eller ett Investeringssparkonto (ISK). Jag har alla mina utdelningsaktier på en KF eftersom man då får tillbaka källskatten på utländska utdelningar (ofta 15 %) – dessutom har jag alla aktier samlat på ett konto och kan lättare se utvecklingen. Detta är såklart upp till dig – vissa delar upp sina utländska aktier på en KF och sina svenska aktier på ett ISK. Innehavet i småbolagsportföljen ligger på ett ISK.

Varken KF eller ISK kräver deklaration och det är heller ingen vinstskatt på 30 % som det är på en vanlig aktie/fond-depå. Avråder från att använda ett sådant konto då en betydande del av vinsten kommer försvinna. ISK och KF medför även att utdelningarna är skattefria (utländsk källskatt kommer tillbaka efter tre år på Avanza om du har de utländska aktierna på en KF, andra nätmäklare har snabbare återbetalning).

När kontot är startat är det bara att börja söka på aktier och handla utifrån när det passar dig, se bara till att du valt rätt konto som aktierna hamnar på innan du genomför köp. Ibland klantar även jag till det och råkar köpa utländska utdelare på ett ISK jag har vid sidan av för småbolag, då får man betala courtage två gånger för att sälja och köpa igen på rätt konto.

Lycka till!